Top PvdA Amersfoort weg om sjoemelend raadslid

Redactie

De top van de Amersfoortse PvdA stapt op vanwege het achteroverdrukken van ruim 64 duizend euro door het gemeenteraadslid Ramón Smits Alvarez. Dat meldt de lokale tak van de PvdA dinsdag.

Smits Alvarez beroofde zich in oktober na een vermissing van bijna twee weken in Spanje van het leven. Vlak na zijn verdwijning bleek geld te zijn verdwenen van de rekening van de fractie.

Uit onderzoek dat de AmersfoortSe PvdA heeft laten verrichten blijkt dat Smits Alvarez van 2011 tot en met halverwege dit jaar ruim 64 duizend euro verduisterde. Smits Alvarez was vanaf juli 2010 als penningmeester van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief (PAA) verantwoordelijk voor de registratie en de verantwoording van de transacties op de bankrekeningen van de stichting. Deze stichting beheert de fractievergoeding en het spaargeld van PvdA-leden voor bijvoorbeeld campagnes.

Wethouder Rob van Muilekom, fractievoorzitter Edwin Hinloopen en afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum leggen hun functie per direct neer. Voormalig afdelingsvoorzitter Wanda Dijkstra trekt haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap in. De stichting wordt opgeheven.

In een verklaring op de website van de lokale PvdA-tak staat dat het stichtingsbestuur tekort is geschoten in het vervullen van de bestuursfunctie. "Duidelijk is dat de controle op de financiële gang van zaken binnen de stichting onvoldoende was voor wat betreft het spaargeld van de fractieleden."