Musical Cats wordt wellicht verfilmd

Borizzz

De musical Cats komt als eerste in aanmerking om te worden verfilmd. Dat zegt musicalgrootheid Andrew Lloyd Webber tegen de Britse krant The Daily Mail. Het succes van de verfilming van de musical Les Misérables, die vorig jaar verscheen, zou het enthousiasme bij filmmaatschappij Universal hebben aangewakkerd.

Universal heeft de rechten van Cats, na Phantom of the Opera de langstlopende musical op Broadway in New York en de langstlopende op het West End in Londen, al in handen. Les Misérables bracht, ondanks snerpende kritieken, wereldwijd ruim 450 miljoen dollar op. Hiermee staat de deur voor andere verfilmingen van musicalklassiekers verder open dan de afgelopen twintig jaar.

"De mensen bij Universal hebben Cats uit de la gehaald waar ze hem jaren geleden in hebben gestopt toen ze de rechten kochten", zegt Webber, die de muziek voor de musical schreef. "En nu overwegen ze ineens een verfilming."

Cats is gebaseerd op de dichtbundel Old Possum's Book of Practical Cats van de Britse schrijver T.S. Eliot. Het bleek een van de succesvolste musical aller tijden, met voorstellingen die 21 jaar lang ononderbroken werd uitgevoerd op West End en achttien jaar op Broadway. De musical werd in 2000 al op video uitgebracht.

Webber won in 1981 de Olivier Award voor beste nieuwe musical. Choreografe Gillian Lynne werd gelauwerd met een Olivier Award voor haar uitzonderlijke bijdrage aan het theater.

Toch was het niet bij voorbaat zeker dat de makers van Cats in de roos hadden geschoten. "We wisten pas dat het een succes zou worden toen de eerste Cat het podium op kwam", zegt Webber. "Het publiek had het net zo goed volkomen belachelijk kunnen vinden, waarmee we een van de grootste flops ooit zouden hebben voortgebracht."


Musical Cats wordt wellicht verfilmd (Foto: Novum)