Jihadisten ontvoeren nonnen

anoniem_22072019025900

Twaalf nonnen en drie andere vrouwen zijn uit een klooster in het overwegend christelijke dorp Maaloula in Syrië ontvoerd. Ze zijn volgens de abdis van een ander klooster door Syrische jihadisten meegenomen naar het nabijgelegen stadje Yabroud. De patriarch van de Grieks-orthodoxe kerk in Syrië heeft aangedrongen op de vrijlating van de nonnen.

De jihadisten kregen maandag na drie dagen strijd grote delen van Maaloula, zestig kilometer ten noordoosten van Damascus, in handen. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat zes nonnen, onder wie moeder-overste Pelagia Sayaf, vastzaten in hun klooster. De abdis van het Saidnaya-klooster, Febronia Nabhan, zei later van Sayaf een telefoontje te hebben gehad met de mededeling dat zij allemaal in veiligheid waren.

Patriarch John Yazigi drong dinsdag aan op vrijlating van de nonnen. "We doen een beroep op het geweten dat God ieder mens heeft gegeven, ook de ontvoerders, om onze zusters veilig vrij te laten", zei Yazigi. "We dringen er bij de internationale gemeenschap en regering wereldwijd op aan te helpen de nonnen van het Mar Takla-klooster (...) vrij te krijgen." Yazigi zei niet hoeveel nonnen er precies zijn ontvoerd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dinsdag dat niet duidelijk is wat het lot van de nonnen is. Bovendien zijn er volgens het Observatorium tegenstrijdige berichten over de ontvoering. Volgens sommige berichten zijn de nonnen helemaal niet naar Yabroud gebracht.

Christenen vormen een minderheid in Syrië. Ze hebben veelal de kant van president Bashar Assad gekozen of houden zich zoveel mogelijk afzijdig. Zij vrezen voor hun leven als de rebellen, veelal levensgevaarlijke moslimextremisten, aan de macht komen. Volgens sommige christenen hebben jihadistische rebellen kerken vernield.

Het Syrische minister van buitenlandse zaken heeft dinsdag de internationale gemeenschap gevraagd om de aanval op Maaloula te veroordelen. Het ministerie deed dat in een bericht aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de VN-Veiligheidsraad. "Syrië heeft te maken met een barbaarse oorlog, die begonnen is door extremisten, bendes die het voorzien hebben op het heden en de toekomst van het land", aldus het ministerie.

Hoewel eerder twee bisschoppen en een priester zijn ontvoerd door de rebellen, waren nonnen tot maandag buiten schot gebleven.