Nederland in vierde pot bij WK-loting

Joost (Hoogstaande)

Het Nederlands elftal zit vrijdag bij de WK-loting in de vierde pot. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt. Oranje viel op basis van de wereldranglijst van 17 oktober net buiten de eerste pot. Daar zitten wel gastland Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay en Zwitserland in.

Nederland krijgt in de vierde pot gezelschap van acht andere Europese landen die niet geplaatst zijn. Dat zijn Italië, Rusland, Bosnië-Herzegovina, Engeland, Kroatië, Portugal, Griekenland en Frankrijk. In pot twee zitten zeven landen: de vijf Afrikaanse deelnemers Algerije, Kameroen, Ivoorkust, Ghana en Nigeria en de overgebleven Zuid-Amerikaanse landen Chili en Ecuador.

In de derde pot zitten de Aziatische landen Iran, Zuid-Korea, Japan en Australië. Ook de vier deelnemers uit Noord- en Midden-Amerika, de Verenigde Staten, Costa Rica, Honduras en Mexico, zitten in deze pot.

Om toch vier gelijke potten te hebben, wordt voor de eigenlijke loting één van de negen Europese landen getrokken en in pot twee geplaatst. Dat land wordt vervolgens direct bij een van de vier Zuid-Amerikaanse landen uit de eerste pot geloot. Daarmee moet voorkomen worden dat er meer dan twee Europese landen in een poule zitten. Van alle andere continenten mag maximaal één land in een poule zitten.

Het WK wordt van 12 juni tot 13 juli afgewerkt. Het is na 1950 de tweede keer dat het titeltoernooi in Brazilië wordt gehouden en de vierde keer in Zuid-Amerika.