Boete voor internetpost over politie

Ser_Ciappelletto

Onze Zuiderburen hadden een probleem. De lokale Fred Teevens en Ivo Opsteltenen konden wel zien dat mensen kritiek op het internet plempten, maar ze konden het niet voorkomen. Gelukkig hebben ze daar nu iets op gevonden: geef de criticasters gewoon een fikse boete.

In het Waalse plaatsje Verviers crashtten twee politiewagens tijdens de achtervolging van een scooter, die vervolgens ontkwam. Een site met regionieuws schreef erover en vijf mensen uitten daarop kritiek op de politie. Eentje schreef: "Het is toch gemakkelijker versperringen op te trekken, pv's uit te schrijven voor stommiteiten en vooral zich Lucky Luke te wanen door de slimmerik uit te hangen tegenover eerlijke burgers."

Kennelijk heeft de politie van Verviers niet zo'n dikke huid, want ze voelden zich hierdoor beledigd. Ze schakelden het OM in, maar die wilden niet overgaan tot vervolging. Daarop stuurden ze het dossier door naar de ambtenaar die boetes uitschrijft. Die ambtenaar, Pierre Demolin, wilde wél stappen nemen tegen de klagers.

"Ze hebben de politie beledigd en dat is strafbaar in Verviers," verdedigt Demolin zich. Hij zegt dat een sociaal netwerk 'een openbare ruimte die is onderworpen aan het politiereglement' is. Hij zegt: "Die sociale netwerken moeten beter beheerd worden en GAS-boetes kunnen daarbij helpen." Vandaar kregen de vijf criticasters een zogenaamde GAS-boete op de mat: of ze even 250 euro wilden aftikken.

GAS staat voor gemeentelijke administratieve sanctie. Hij zijn straffen, veelal boetes, die zonder tussenkomst van een rechter uitgeschreven kunnen worden voor overtredingen van het gemeentereglement. De sancties worden enorm bekritiseerd, omdat ze uitgeschreven worden voor de raarste dingen, volkomen willekeurig zijn en exorbitant hoge boetes met zich meebrengen.