KPN gaat breedbandinternet via 4G testen

Redactie

KPN wil volgend jaar proberen 4G als breedbandverbinding in te zetten. In gebieden waar het duur is internetkabels te vervangen wil het bedrijf routers testen die ADSL-verbindingen combineren met 4G-internet. De test moet in het eerste zes maanden van volgend jaar van start gaan, kondigde KPN dinsdag aan.

Het telecombedrijf benadrukt dat het gaat om een test. De telecomaanbieder kan nog niet aangeven waar de nieuwe techniek wordt getest. Wel zei een woordvoerder dat de test in samenwerking met klanten van KPN plaats zal vinden.

Wanneer klanten gebruikmaken van de gecombineerde internetconnectie wordt 4G niet beperkt door een datalimiet. De router bepaalt zonder beperking welke connectie, ADSL of 4G, nodig is om de opgevraagde data binnen te halen.

KPN denkt eind maart zijn 4G-netwerk in heel Nederland uitgerold te hebben. Naast het bedienen van mobiel internet en breedbandinternet zou het netwerk in de toekomst gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld televisie aan te bieden. Volgens de woordvoerder is dat echter nog koffiedik kijken.

Klanten met een geschikte smartphone zijn sinds de introductie van 4G flink meer data gaan verbruiken. Vooral het bekijken van video's en het versturen van beelden blijkt uit eigen onderzoek van KPN in populariteit toe te nemen. Bij de introductie van 4G werd 250 megabyte per maand gebruikt en dat is zes maanden later gestegen naar een gemiddelde van 1400 megabyte per maand.