Leven Laurel en Hardy wordt verfilmd

Redactie

De BBC gaat een biografische film maken over het komische duo Stan Laurel en Oliver Hardy. Stan and Ollie, zoals de film gaat heten, gaat over de theatertoer die het duo in 1953 door Groot-Brittannië maakte, toen de twee al jaren op hun retour waren. Over de cast en opnames is nog niets bekend.

De anderhalf uur durende film moet een eerbetoon worden aan twee van de bekendste en meest baanbrekende komieken uit de filmgeschiedenis, zegt Shane Allen, hoofd van de afdeling comedy bij de BBC. Zo wordt de diepe emotionele band uitgediept die de twee met elkaar hadden, ondanks hun verschillende karakters en afkomst.

Laurel werd in 1890 geboren in het Engelse Ulverston en was lange tijd werkzaam als komiek in het Britse theater, waar hij zelfs even de understudy was van Charlie Chaplin. In 1917 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij in films ging spelen en de overstap overleefde van stomme films naar films met sprekende acteurs.

In 1927 ontmoette Laurel de Amerikaanse acteur Oliver Hardy. Laurels bedeesde en minimalistische humor en kleine postuur bleken de perfecte tegenhanger van de veel uitgesprokener en zwaarlijvige Hardy. Het duo, in Nederland bekend als De Dikke en de Dunne, maakte vooral furore in de late jaren twintig en jaren dertig. In 1951 maakten de twee hun laatste film, Atoll K, die ook het einde van hun afzonderlijke filmcarrières was.

Laurel ontving in 1961 een Oscar voor zijn hele oeuvre. Hardy stierf in 1957 op 65-jarige leeftijd. Laurel overleed acht jaar later.
Hij werd 74 jaar.

Het scenario van Stan and Ollie wordt geschreven door Jeff Pope, die ook het script van Philomena schreef. Die film gooit hoge ogen en won al de publieksprijs op het filmfestival van Toronto en de prijs voor beste scenario op het filmfestival van Venetië. Philomena verschijnt op 9 januari in de Nederlandse bioscopen. Wanneer Stan and Ollie verschijnt, is nog niet bekend.