VS steunen Japan in conflict met China

Redactie

De Verenigde Staten staan achter Japan in het conflict dat dat land heeft met China over het luchtruim boven een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei dinsdag in Tokyo dat de VS zich 'ernstig zorgen' maken over de Chinese poging om unilateraal de status quo in het gebied te veranderen.

China kondigde onlangs een veiligheidszone af boven een aantal eilanden in de Oost-Chinese Zee, waar zowel Japan als China aanspraak op maakt. Beijing eist dat alle vliegtuigen die over de betwiste eilanden - die door Japan Senkaku en door China Diaoyu worden genoemd - vliegen zich melden bij de Chinese autoriteiten. Als piloten dat niet doen of zich niet houden aan de regels van Beijing, dan kunnen er maatregelen worden getroffen door het leger.

De VS en Japan hebben al aangegeven de claim van de Chinezen niet te erkennen. Biden zei dinsdag op een persmoment met de Japanse premier Shinzo Abe dat hij de zaak donderdag zal aankaarten tijdens zijn ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.