Betogers dringen regeringscentrum Bangkok binnen

Redactie

Terwijl de politie toekeek zijn betogers dinsdag het terrein binnengedrongen van het kantoor van de premier in Bangkok. De demonstranten zwaaiden met Thaise vlaggen en bliezen op fluitjes.

De betogers eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Eerder liet de politie weten dat zij de demonstranten geen strobreed in de weg zal leggen. Afzettingen bij het hoofdbureau van politie werden door de politie zelf met kranen verwijderd. Na een uur op het terrein te hebben doorgebracht, vertrokken de demonstranten weer en werden de hekken van het terrein weer gesloten. De premier was niet in haar kantoor, dat sinds vrijdagavond al gesloten is.

Vicepremier Surapong Tovichakchaikul zei dat er voor is gekozen om 'met vriendelijkheid en mildheid problemen op te lossen', zodat de spanningen in het land afnemen en mensen donderdag de verjaardag van de Thaise koning Bhumibol Adulyadej kunnen vieren.

De ommezwaai van de regering wordt door velen gezien als een uitweg voor de betogers om zonder gezichtsverlies een eind te maken aan de betogingen. Protestleider Suthep Thaugsuban zei echter te blijven strijden. "Wees gerust, deze overwinning is slechts een gedeeltelijke overwinning, want de tirannieke regering van Thaksin duurt gewoon voort", aldus Suthep. "We moeten blijven vechten."

Suthep verwees naar de broer van premier Yingluck Shinawatra, Thaksin Shinawatra. De oppositie beschuldigt Yingluck ervan de marionet van haar broer te zijn, die feitelijk de macht in handen zou hebben.