Platini: "Misschien wilde de FIFA Ronaldo plezieren"

Maarten (rubbereend)

Nu de uitreiking van de Gouden Bal met rasse schreden nadert, neemt de spanning toe voor de drie hoofdgegadigden: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Franck Ribéry. Volgens Michel Platini lagen de kanshebbers nooit eerder zo dicht bij elkaar als dit jaar.

Messi was met name vorig seizoen op dreef voor FC Barcelona, en zag zijn uitmuntende doelpuntenproductie uitmonden in de Spaanse landstitel. Ronaldo presteert sinds de winterstop beduidend beter dan de behendige Argentijn, maar kon zijn uitstekende vorm niet opleuken met eremetaal. Juist op dat vlak is Ribéry de grote uitblinker. De Franse flankspeler leidde Bayern München met uitstekend spel naar de treble.

"Het lijkt erop dat Messi, Ronaldo en Ribéry de favorieten zijn", steekt Platini van wal in gesprek met AS. "De eerste twee spelers zijn erg goed en Ribéry is degene die alles heeft gewonnen."

Platini durft geen topfavoriet aan te wijzen uit het trio grootheden. "Het zijn drie geweldige spelers. De keuze voor de Gouden Bal van dit jaar is de moeilijkste in de geschiedenis van de trofee", stelt de voorzitter van de UEFA.

De FIFA veroorzaakte onlangs ophef, door de stembussen langer open te houden. De aanleiding voor deze beslissing was het belangrijke aandeel dat Ronaldo had in de uitschakeling van Zweden in de play-offs richting het WK in Brazilië. Platini, lachend: "Misschien heeft de FIFA dat gedaan om Ronaldo tevreden te stemmen."

Messi krijgt de kans om zijn vijfde Gouden Bal binnen te slepen. Dat de Argentijnse doelpuntenmachine in 2010 met de felbegeerde prijs aan de haal ging, heeft Platini verbaasd. "Ik vraag me af waarom een Spaanse speler toen niet won. Ik vind dat de Gouden Bal toen naar een Spanjaard had moeten gaan."