Jansen: ik was niet bekwaam als arts

Redactie

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen vindt dat hij ernstige steken heeft laten vallen. "In verschillende opzichten ben ik niet bekwaam geweest. Als man niet, als arts niet, als vader niet", zo citeerde de rechtbank in Almelo uit een psychiatrisch rapport dat dinsdag werd besproken.

"Als ik bij zinnen was geweest, was ik niet tot foute diagnoses gekomen", aldus Jansen. "Ik dacht dat ik het allemaal kon." Centraal staat de periode na een ernstig auto-ongeval in 1990. Het jaar daarop ging Jansen weer aan de slag als neuroloog. Eind jaren negentig kwam daar een medicijnverslaving bij.

Door die verslaving stond het werk 'iets minder centraal'. Jansen slikte op het laatst - hij werd eind 2003 de laan uit gestuurd - ongeveer acht tabletten van het slaapmiddel dormicum per dag. "Het was een dag- en nachttaak om te zorgen dat je je medicatie krijgt." De scherpte van de diagnosestelling leed daaronder.

Het gedrag van Jansen veranderde na het ongeval, verklaarde zijn zoon tegenover de gedragsonderzoekers. Hij stortte zich volledig op het werk. Het werd dwangmatig. Maar volgens zijn zoon viel vooral opdat sprake was van 'geringe zelfkritiek'.

Ook een bevriende vakgenoot merkte tegen de gedragsonderzoekers op dat er geen correctiemechanisme meer was. "Juist als je ervaren bent moet je drie keer nadenken voor je iemand een bepaald etiket geeft."

Tegenover deze verklaringen staan ook uitspraken van een collega-neuroloog in het Medisch Spectrum Twente en een secretaresse. Die zeiden na het auto-ongeluk geen gedragswijziging te hebben bespeurd. Jansen was altijd al een moeilijke man geweest om mee samen te werken.

Dinsdag worden in de rechtbank de zogeheten persoonlijke omstandigheden van Jansen besproken. Hij wordt verdacht van het jarenlang verkeerd stellen van diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, en het verkeerd voorschrijven van de bijbehorende zware medicijnen. Een psychiatrisch rapport moet meer duidelijkheid geven over de invloed van de medicijnen waar hij verslaafd aan was.

Later op de dag houdt de officier van justitie haar requisitoir. Dat moet resulteren in de strafeis in de zaak.