Verhagen helpt bedrijven bij binnenhalen JSF-orders

Harry

Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt hulp van oud-minister van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) bij het binnenhalen van orders rond de nieuwe straaljager JSF. Dat heeft de huidige minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Verhagen, momenteel voorzitter van belangenvereniging Bouwend Nederland, wordt 'bijzonder vertegenwoordiger industriële inschakeling F-35'. De F-35 is een andere naam voor de JSF. Als vertegenwoordiger zal Verhagen optreden als boegbeeld van de Nederlandse overheid en industrie om bij 'relevante bedrijven in de Verenigde Staten op hoog niveau deuren te openen', aldus Kamp. Op die manier moeten orders worden binnengehaald.

Volgens Kamp heeft de JSF Nederland tot nu toe 1600 arbeidsjaren en omgerekend 295 miljoen euro aan omzet opgeleverd. De totale productiefase kan volgens het Nederlandse bedrijfsleven tussen de 5,9 en 7,4 miljard euro omzet opleveren en ongeveer 52 duizend arbeidsjaren. Het onderhoud van de vliegtuigen, mits deze orders worden binnengehaald, levert volgens de industrie nog twee keer zo veel op.

De Tweede Kamer gaf vorige maand groen licht voor de aanschaf van de JSF. Op de aanschaf bestaat veel kritiek, onder meer omdat de prijs fors hoger uitvalt dan eerder werd voorgespiegeld en omdat nog altijd niet bekend is wat precies van het vliegtuig mag worden verwacht. Een van de argumenten om het Amerikaanse vliegtuig toch te bestellen is steeds de economische impact op de Nederlandse industrie geweest.