Duitse Song from the Forest beste docu op IDFA

Desunoto

De Duitse documentaire Song from the Forest van Michael Olbert heeft vrijdagavond de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het 26e International Documentary Film Festival Amsterdam. Aan de onderscheiding is 12.500 euro verbonden. De film gaat over een Amerikaan die tussen de pygmeeën woont en met zijn eerste pygmeezoon naar de Verenigde Staten reist.

De prijs voor beste middellange documentaire ging naar het Russische Pussy versus Putin van het colletief Gogol Wives Productions, over de strijd van het anarchistische Pussy Riot tegen president Vladimir Poetin. Deze prijs is goed voor vijfduizend euro.

Awake in a Bad Dream van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster werd uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire. De film toont hoe drie vrouwen worstelen met de lichamelijke en mentale gevolgen van borstkanker. Ook deze onderscheiding levert vijfduizend euro op.

De publieksprijs, waaraan ook een prijs van vijfduizend euro was verbonden, ging dit jaar naar het Noorse Twin Sisters van Mona Friss Bertheussen. De film gaat over twee Chinese tweelingzusjes die door verschillende families zijn geadopteerd en in totaal verschillende delen van de wereld leven, maar toch verbonden blijken.

Eerder op de avond werd al bekend dat Lydia Blijft van Eline Schellekens de Mediafondsprijs voor beste Nederlandse jeugddocumentaire van het jaar won. Aan deze prijs is vijftienduizend euro verbonden, bestemd voor het maken van een nieuwe documentaire.

Hoewel het festival nog tot en met zondag loopt kan alvast gezegd worden dat het festival weer meer bezoekers ontving dan vorig jaar. Als de trend de komende drie dagen doorzet dan is het aantal bezoeken gestegen van 208 duizend in 2012 naar 222 duizend bezoeken dit jaar. De nettorecette steeg van 1,06 miljoen euro in 2012 naar ruim 1,25 miljoen dit jaar.

De website trok sinds januari zo'n 1,1 miljoen bezoekers afkomstig uit 221 landen. Dit jaar werd ruim 34 duizend keer een film bekeken op IDFA TV, het online documentaire kanaal van IDFA.

De volgende editie van IDFA vindt volgend jaar plaats van 19 tot en met 30 november.