Documentaire Lydia Blijft wint Mediafondsprijs

Desunoto

De korte documentaire Lydia Blijft van Eline Schellekens heeft de Mediafondsprijs Kids & Docs gewonnen. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Aan de prijs is vijftienduizend euro verbonden, bestemd voor het maken van een nieuwe documentaire.

Lydia Blijft gaat over de 9-jarige Lydia. Haar moeder komt uit Kameroen, haar vader uit Nigeria en zij en haar broertje uit Nederland. Geen van allen hebben ze een Nederlandse verblijfsvergunning. Om niet te worden gevonden en weggestuurd, moeten ze steeds verhuizen. In zelfverzonnen liedjes bezingt Lydia hoe ze het zat is om steeds van school te veranderen en haar vrienden achter te moeten laten.

"We vinden het belangrijk dat veel andere kinderen haar verhaal horen en zien hoe een klein meisje sterk en vrolijk blijft, ook al is haar leven soms moeilijk", zegt de kinderjury over de film. Naast Lydia Blijft werden nog twintig jeugddocumentaires ingezonden die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Met de prijs wil het Mediafonds het belang onderstrepen van de jeugddocumentaire voor de Nederlandse documentairewereld.