Oppositie Oekraïne likt wonden na ingrijpen politie

Chuck-N0rr1s

Ongeveer duizend Oekraïense antiregeringsbetogers hebben zich zaterdagochtend teruggetrokken op een plein voor een klooster in Kiev en nemen daar de schade op. De oproerpolitie maakte in de kleine uurtjes met harde hand een einde aan hun demonstratie op het centrale Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad.

Verscheidene demonstranten zochten daarop een veilig heenkomen in de kathedraal van het Sint-Michielsklooster, een meter of vijfhonderd verderop. Sommigen hadden wonden aan hoofd en ledematen opgelopen. De politie pakte 35 betogers op.

Om en nabij de tienduizend mensen hadden zich vrijdagavond op het plein verzameld om te protesteren tegen de weigering van president Viktor Janoekovitsj een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen. Het akkoord zou eigenlijk deze week op de EU-top in Vilnius worden gesloten, maar Janoekovitsj gaf de voorkeur aan Oekraïnes handelsbetrekkingen met Rusland. Bijna de helft van alle Oekraïners is voorstander van nauwere betrekkingen met de EU en er wordt al dagen geprotesteerd tegen de regering.

Oppositieleiders zeggen dat ze zich niet laten afschrikken door politiegeweld en dat de betoging van vrijdag pas het begin was. Zondag wil de oppositie opnieuw de straat op gaan.

De protestbeweging moet zich uitstrekken over heel het land en de regering dwingen vervroegde presidentsverkiezingen uit te schrijven, zei Janoekovitsj-tegenstander Arseniy Jatsenjoek vrijdagavond. Zaterdag zei hij, terugblikkend op de voorbije dag, dat de Oekraïners 'zijn ontwaakt in een nieuw land'. ''Na Vilnius heeft Oekraïne meer weg van Wit-Rusland.'' Die noorderbuur van Oekraïne geldt als de laatste dictatuur van Europa.

Het hardhandige optreden van de politie tegen demonstranten van vrijdag verschilt volkomen van de manier waarop de ordediensten in 2004 de zogeheten Oranjerevolutie tegemoet traden. Betogers bivakkeerden toen wekenlang op en rond het Onafhankelijkheidsplein. De politie liet hen vrijwel ongemoeid.

Die volksopstand bewerkstelligde dat een door fraude tot stand gekomen verkiezingszege van Janoekovitsj teniet werd gedaan en een westersgezinde president in het zadel kwam. Dat zal Janoekovitsj niet nog eens overkomen, denken kenners van de Oekraïense politiek.