Skeletonseizoen geopend in Calgary

heywoodu

Op de bobbaan van Calgary is naast het bobsleeën ook de World Cup bij het skeleton van start gegaan. De overwinning ging naar de Let Martins Dukurs en de Britse Elizabeth Yarnold. Joska le Conté speelde voor Nederland geen rol van betekenis.

Bij de mannen werd meteen duidelijk dat Dukurs van plan is zijn hegemonie in de sport direct door te zetten. De Let greep in de vorige vier seizoenen de titel in de World Cup en werd de laatste drie jaar wereldkampioen. Ook in Calgary was hij de favoriet en dat maakte hij waar. Zowel in de eerste als in de tweede run was hij duidelijk de snelste. De Rus Alexander Tretiakov werd tweede, gevolgd door de Brit Dominic Edward Parsons.

Hoe anders verliep de wedstrijd bij de vrouwen. Na 1 run stond de Britse Yarnold aan de leiding, op de voet gevolgd door Noelle Pikus-Pace. In de tweede run wist de Amerikaanse het verschil goed te maken en de wedstrijd te winnen. Na protest van het Britse team werd zij echter gediskwalificeerd. Ze bleek drie onschuldige stukjes tape op haar slee te hebben om betere grip te krijgen bij het duwen. Dit leek vooraf geen probleem te zijn voor de jury, maar na het protest van de Britten kreeg ze toch de gevreesde letters DSQ achter haar naam. De Russische Elena Nikitina werd tweede, voor de Australische Michelle Steel. De Nederlandse Joska le Conté kwam niet verder dan de 21e plek, met slechts twee vrouwen achter haar.