Van Calker in achterhoede in Calgary

Olga Kroeders

Edwin van Calker is het wereldbekerseizoen in Calgary teleurstellend begonnen. In de tweemansbob eindigde hij met piloot Bror van der Zijde als 18e. Deze klassering was nog niet voldoende om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Sochi af te dwingen. Hiervoor moet Van Calker bij de eerste tien finishen.

Het was voor Van Calker zijn eerste optreden met Bror van der Zijde, die zich bij de duwtest in oktober in Oberhof voor een plek in de tweemansbob van Van Calker plaatste. "Zo kunnen we niet beginnen’’, zei Van Calker na afloop. "De timing bij de start van de eerste run was matig. Na bocht 8 kregen we wat tikken. Dan is de snelheid verdwenen’’. Uiteindelijk resteerde na de eerste run de achttiende plaats.

Het lukte Van Calker en Van der Zijde niet die klassering in de tweede race te verbeteren. "De timing bij de start was beter, maar de tijd minder. We moeten nog eens goed nakijken wat er in die run gebeurde. Zaterdag moet het in elk geval beter’’, keek Van Calker vooruit naar de wedstrijd met de viermansbob. Dan stappen Van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen met hem in de slee.

De eerste wedstrijd in het olympisch seizoen werd gewonnen door de Amerikanen Steven Holcomb en Steven Langton, die in de eerste run met 54,51 seconden direct een baanrecord neerzetten. De Zwitsers Beat Hefti en Gregor Baumann eindigden op 0,16 seconde als tweede. De derde plaats was voor de Canadezen Chris Spring en Jesse Lumsden, die een achterstand van 0,20 seconde hadden.