PvdA'er Merkies verliest zaak tegen partijtop

Redactie

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft de zaak die ze had aangespannen tegen haar partij om haar naam te zuiveren verloren. De rechtbank in Amsterdam bepaalde vrijdag dat de PvdA, die Merkies verweet niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen, niet hoeft te rectificeren.

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman had gezegd dat Merkies een onkostenvergoeding waar ze volgens PvdA-regels geen recht op had, te laat had teruggestort. Dat was een van de redenen waarom Merkies zich niet kandidaat mocht stellen voor het lijsttrekkerschap voor het Europees Parlement.

Merkies eiste rectificatie via de rechter. Zij stelde dat ze het geld heeft terugbetaald zodra dat mogelijk was, en dat het lang heeft geduurd door ingewikkelde regels. Merkies wees erop dat ook een integriteitscommissie van de PvdA heeft vastgesteld dat zij in overeenstemming met de regels heeft gehandeld.

De rechter is van mening dat Spekman de handelwijze van Merkies wel degelijk mocht bekritiseren. Als politica moet zij een dikkere huid hebben dan gewone burgers, stelt de rechter. Spekman 'heeft daarbij geen grenzen overschreden'.

Spekman laat via een woordvoerder weten dat hij tevreden is dat de rechter hem gelijk heeft gegeven. "Hiermee laten we deze onverkwikkelijke zaak achter ons." De PvdA kan zich nu richten op de verkiezingscampagne, zei Spekman. Donderdag werd bekend dat oud-Kamerlid Paul Tang de lijsttrekker wordt.

Merkies zelf betreurt het dat onduidelijkheid blijft bestaan over de gang van zaken rond de gedragscode van de PvdA. "Ook betreur ik het, dat dus achteraf politisering van regels mogelijk blijkt", zegt ze in een reactie op haar website. "Ik vind dat zowel voor mij als politicus, voor mij persoonlijk, als voor de partij een onwenselijke situatie."

Ze gelooft nog steeds in de idealen van de PvdA, maar niet in de 'manier waarop we met elkaar omgaan'. "Integriteit is het kapitaal van de politicus, en daarmee moet je voorzichtig zijn." De politica zegt zich tot slot 'met hart en ziel' te blijven inzetten voor de sociaaldemocratische idealen van de partij.

Merkies weet nog niet of ze in hoger beroep gaat, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Haar advocaat gaat het vonnis bestuderen en op basis van zijn advies neemt Merkies een beslissing.