Werkstraffen na handletsel door lawinepijl

Redactie

Een 48-jarige man is vrijdag veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur voor zijn rol in een incident met een lawinepijl, waarbij een destijds 12-jarige jongen een groot deel van zijn hand kwijtraakte. Daarnaast kreeg een 52-jarige man een voorwaardelijke taakstraf van 150 uur opgelegd.

De 48-jarige man nam de illegale lawinepijl in oktober 2011 mee naar een voetbalwedstrijd in Vlaardingen, waar hij het explosief uit het oog verloor. Het vuurwerk werd gevonden door de jongen, die vervolgens een vuurtje vroeg en kreeg van een 52-jarige man. Met dit vuurtje is de lawinepijl afgestoken, waarna deze in de rechterhand van de jongen ontplofte.

Dit kostte hem het grootste deel van zijn hand. Hij was volgens de rechter in de veronderstelling dat het om een onschuldige rookfakkel ging. Ook een andere jongen, destijds 11 jaar oud, liep letsel op.

Naast de veroordeling tot 240 uur taakstraf bepaalde de rechtbank in Rotterdam dat de 48-jarige man het slachtoffer tienduizend euro smartengeld moet betalen. Voor een aanvullende schadevergoeding moet de jongen een civiele procedure aanspannen.