Lichte daling in werkloosheid eurozone

Redactie

De werkloosheid in de eurozone is in oktober licht gedaald ten opzichte van september. Zo'n 19,3 miljoen mensen zaten in oktober zonder werk in de zeventien eurolanden. Dit komt neer op 12,1 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder had nog 12,2 procent geen baan. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

In de 28 landen van de Europese Unie bleef de werkloosheid stabiel op 10,9 procent. Hiermee staat het werkloosheidspercentage nog iets hoger dan oktober vorig jaar, toen 10,7 procent van de beroepsbevolking in EU-landen geen baan had. In totaal zaten in oktober 26,7 miljoen Europeanen zonder werk.

Nederland is een van de landen waar de werkloosheid het hardst opliep, van 5,5 procent van de beroepsbevolking in oktober 2012 naar zeven procent in oktober dit jaar. Ook in landen als Cyprus en Griekenland steeg de werkloosheid hard. In Letland, Litouwen en Ierland nam de werkloosheid het sterkst af.

De jeugdwerkloosheid bleef onverminderd hoog in zowel de EU als de eurozone. Respectievelijk 23,7 en 24,4 procent van de jongeren onder de 25 jaar hadden in oktober geen baan. Dit komt neer op 5,7 miljoen jongeren in de EU en 3,6 miljoen in de eurozone. Nederland kent samen met Duitsland en Oostenrijk het laagste aantal jeugdwerklozen in de EU.