Thaise betogers bestormen hoofdkwartier leger

Redactie

Meer dan duizend Thaise demonstranten hebben vrijdag het hoofdkwartier van het leger in Bangkok bestormd. De betogers zijn uit op de val van de regering van premier Yingluck Shinawatra.

De naar schatting twaalfhonderd betogers wisten het hek, dat was afgesloten met een hangslot, open te breken en door te dringen tot de binnenplaats, aldus een woordvoerder. Ze zijn tot dusver niet een van de gebouwen van het complex binnengegaan. De demonstranten willen een brief overhandigen aan de chef van het leger, zei de woordvoerder.

Tienduizenden Thai zijn sinds het weekeinde dagelijks de straat opgegaan om het vertrek van de regering te eisen. Het bleef daarbij niet louter bij betogingen. Het ministerie van financiën wordt sinds maandag bezet en ook in het gebouw van de federale politiedienst hebben zich demonstranten verschanst. Donderdag sloten de betogers de stroom af bij het hoofdkwartier van de politie. Ze vroegen de agenten zich aan te sluiten bij hun protesten.

Directe aanleiding voor de betogingen en acties was een voorgestelde amnestiewet, die had kunnen leiden tot de terugkeer van ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier. Thaksin is veroordeeld voor corruptie en leeft in ballingschap om een celstraf te vermijden. Het wetsvoorstel sneuvelde in de Thaise senaat, maar de betogers willen van geen wijken weten. Met minder dan de val van Yingluck - die volgens haar critici een marionet is van haar broer - nemen ze geen genoegen.

De demonstraties worden geleid door Suthep Thaugsuban, een voormalige vicepremier en parlementariër. Hij heeft gezegd niet te willen onderhandelen met de regering en het land te willen bevrijden van de invloed van Thaksin.