OM ziet geen bewijs voor babymoord

Redactie

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 44-jarige Anita C. uit Geleen er niet meer van dat ze haar drie pasgeboren kinderen heeft gedood. Justitie heeft in hoger beroep daarom een jaar voorwaardelijke celstraf geëist. Dat is een fors lagere straf dan de acht jaar die in eerste aanleg werd gevraagd.

In de visie van het OM kan niet worden bewezen dat de vrouw haar kinderen om het leven heeft gebracht. C. wordt nu alleen beschuldigd van het wegmaken van de drie lijkjes. De vrouw heeft bekend dat ze de lichamen heeft verstopt.

De Limburgse baarde tussen 2007 en 2010 drie baby's. Ze deed de kinderen na hun geboorte in vuilniszakken en verstopte ze in haar tuin. De lichaampjes werden in augustus 2010 bij een doorzoeking teruggevonden. De rechtbank in Maastricht sprak C. vrij omdat niet duidelijk was of de kinderen ooit geleefd hebben. Het OM ging daarop in hoger beroep.

Justitie heeft vervolgens aanvullend onderzoek gedaan om uitsluitsel te krijgen over het tijdstip van het overlijden van de baby's. Daaruit bleek dat niet kan worden uitgesloten dat de baby's dood zijn geboren. De kans dat dat drie keer op rij gebeurt is volgens deskundigen klein, maar niet ondenkbaar.

Het gerechtshof in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.