China wil af van petitiesysteem

Redactie

China wil af van zijn decennia oude systeem van verzoekschriften en smeekbedes. In plaats daarvan moeten persoonlijke grieven vaker worden doorverwezen naar de rechter en moeten Chinezen ook online hun beklag kunnen doen. Dat heeft het landelijke petitiebureau donderdag op een persconferentie laten weten.

Ieder jaar worden miljoenen klachten in de vorm van een petitie aangeboden aan lokale autoriteiten. Vaak gaat het daarbij om grieven over landjepik, gedwongen sloop van woningen of arbeidsgeschillen. Een andere veelgehoorde klacht is de lakse houding die de autoriteiten jegens misdaad aan de dag leggen.

Als rekwestranten bij de plaatselijke overheid nul op het rekest krijgen, trekken zij vaak naar Beijing om te proberen bij de centrale overheid verhaal te halen. Worden zij ook daar niet gehoord, dan rest voor sommigen niets anders dan hun kamp op te slaan op een plek in Beijing die te boek is gaan staan als het 'petitiedorp'.

Het petitiesysteem is inefficiënt, zeggen activisten. Lokale overheden zouden bovendien vaak proberen een gang naar Beijing te voorkomen door rekwestranten op te sluiten.

Het petitiebureau ziet de oplossing in bemiddeling door de rechter. Een online platform moet daarbij helpen. Lokale overheden worden bovendien opgeroepen meer werk te maken van klachtenbehandeling.

Het echte probleem ligt volgens activisten echter bij de bevooroordeeldheid van overheden. Het merendeel van de klachten komt voort uit machtsmisbruik door overheden, die elkaar de hand boven het hoofd zouden houden. De zaken doorverwijzen naar de rechter betekent alleen maar tijdwinst, denken de activisten.