FIFA twijfelt aan openingsduel in São Paulo

Frank (franklop)

De openingswedstrijd van het WK in Brazilië wordt mogelijk verplaatst als het deels ingestorte stadion in São Paulo niet ruim voor aanvang van het toernooi af is. "Dit stadion wordt een twijfelgeval", zei de Belg Michel D'Hooghe, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, donderdag in het Vlaamse Radio 1-programma De Ochtend.

De WK-stadions moeten eind volgend maand worden opgeleverd, maar door het ongeluk van woensdag haalt São Paulo die deadline waarschijnlijk niet. "De FIFA wacht met een verklaring tot het lokale organisatiecomité beslist heeft hoe het nu verder moet. Ik denk dat we met nieuwe deadlines zullen moeten werken."

Volgens de D'Hooghe, tevens voorzitter van de Belgische bond, moet het Itaquerao Stadion minstens vier maanden voor het openingsduel van het WK gereed zijn. Op die manier is er nog tijd om het stadion tijdens wedstrijden te testen. Gastland Brazilië opent het toernooi op 12 juni.

Twee arbeiders kwamen woensdag om het leven toen een hijskraan op de overkapping van het stadion viel. Een gedeelte van het dak kwam daardoor naar beneden.

In het onderkomen van Corinthians moeten naast het openingsduel nog vijf wedstrijden worden gespeeld, waaronder een halve finale. Op 6 december vindt de loting plaats. Het Nederlands elftal zit dan ook in de koker.