Politiek geweld Bangladesh eist zeven levens

Chuck-N0rr1s

Hevige onlusten tussen politieagenten, aanhangers van de oppositie en van de regering hebben in Bangladesh dinsdag minstens zeven mensen het leven gekost. De oppositie had versperringen opgeworpen op wegen, spoorlijnen en waterlopen uit protest tegen de aangekondigde parlementsverkiezingen.

De oppositie eist dat premier Sheikh Hasina voor de stembusgang van 5 januari plaatsmaakt voor een neutrale overgangsregering. De premier zou anders haar handen vrij hebben om de verkiezingen naar haar hand te zetten. Hasina weerspreekt die verdenking.

De oppositie, onder aanvoering van de Nationalistische Partij Bangladesh van oud-premier Khaleda Zia, dreigt de parlementsverkiezingen te boycotten als Hasina blijft weigeren het veld te ruimen. Zia heeft voor dinsdag en woensdag een algemene staking afgekondigd en tot blokkades opgeroepen.

De premier beweert dat een eerlijke stembusgang sinds ze een 'allepartijenregering' heeft gevormd al verzekerd is. Aan die regering van nationale eenheid nemen alleen bondgenoten van Hasina deel.