Sloveense schansspringers winnen seizoensopening

heywoodu

In Klingenthal heeft het Sloveense team de eerste wedstrijd in de World Cup schansspringen gewonnen. Na één ronde werd de wedstrijd vanwege de weersomstandigheden afgebroken, waardoor de op dat moment leidende Slovenen de wedstrijd wonnen.

De eerste ronde begon relatief rustig wat betreft het weer, de wind in de Vogtland Arena was kalm en de springers konden snel achter elkaar naar beneden. Er stonden veertien landen aan de start met elk vier springers, die in vier groepen naar beneden zouden gaan. In de eerste groep springers bracht Duitser Andreas Wank het thuispubliek met een mooie sprong in vervoering en bracht hij zijn land aan de leiding. In groep twee liet de Sloveen Robert Kranjec de beste sprong van de dag noteren waarmee hij de Slovenen vlak achter Duitsland op de tweede plek bracht. Halverwege de eerste ronde konden ook de Polen nog goed mee, evenals de Japanners op plek vier. De favoriete Oostenrijkers waren al bijna kansloos voor de overwinning.

In de derde groep ging de strijd om de leiding tussen de twee jongelingen Jaka Hvala voor Slovenië en Andreas Wellinger namens Duitsland. Hvala deed het iets beter en hielp zijn land hiermee naar de eerste plek. De beste sprong in de derde groep was voor Oostenrijker Thomas Morgenstern, maar dit was niet goed genoeg om het gat naar de top te dichten. De laatste springers van Slovenië en Duitsland waren Peter Prevc en Severin Freund. In de lastiger wordende omstandigheden kon Prevc zich het beste staande houden en dus behield Slovenië de leiding. De beste sprong in de vierde groep kwam op naam van Taku Takeuchi die Japan daarmee naar de derde plaats bracht. Gregor Schlierenzauer ging bijna onderuit en daarmee was de laatste kans voor Oostenrijk verkeken. 

In de tweede ronde, met daarin de beste acht landen in de tussenstand, ging nog wel een klein aantal springers met tussenpozen naar beneden, maar de harde en onregelmatige wind zorgde er toch voor dat de wedstrijd gestaakt moest worden. De uitslag van de eerste ronde werd als uitslag voor de wedstrijd genomen en dus ging de overwinning naar Slovenië, voor Duitsland en Japan. Zondag staat in Klingenthal de individuele wedstrijd op het programma.