De Jong voorgedragen als SP-lijsttrekker Europa

Harry

Dennis de Jong is zaterdag door de partijraad van de SP voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement volgend jaar mei. Het SP-congres beslist in febrauari over de voordracht van De Jong, leider van de SP-vertegenwoordiging in het Europees Parlement.

De Jong wil inzetten op een sterke vermindering van de macht van de Europese Commissie, het versterken van de rol van burgers en lidstaten en een ommezwaai richting sociaal beleid, aldus de SP. "De SP wil een democratisch Europa en geen technocratisch Europa. Wij willen samenwerking tussen de lidstaten en verzetten ons tegen een centraal bestuur in Brussel. Wij willen sociaal beleid in plaats van neoliberaal beleid."

De Europese Unie is op dit moment volgens De Jong doorgeschoten. "Het beslist over onderwerpen waar ze niks mee te maken heeft." De SP staat open voor samenwerking, stelt De Jong. "Wij zetten geen hek om ons land omdat wij het nut inzien van samenwerking en grenzen zonder slagbomen. Maar wij geloven niet dat centraal gezag vanuit Brussel onze samenleving beter maakt. Nederlanders kunnen prima zelf beslissen hoe de zorg, het onderwijs en onze begroting eruit moeten zien."

De Jong, sinds juli 2009 lid van het Europees Parlement, was eerder onder meer diplomaat, ambtenaar op diverse ministeries en medewerker van zowel de Europese Commissie als van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de EU in Brussel.