52 doden door instorten supermarkt

anoniem_22072019025900

Het dodental als gevolg van het instorten van het dak van een supermarkt in de Letlandse hoofdstad Riga is zaterdag opgelopen tot 52. Het dak stortte donderdagavond in toen zich veel klanten in de supermarkt bevonden. Reddingswerkers zijn nog altijd doende in de puinhopen naar eventuele verdere slachtoffers te zoeken. Er worden tien mensen vermist. De regering van Letland heeft met ingang van zaterdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Onder de doden zijn drie brandweerlieden. Zij lieten het leven toen ze naar binnen snelden om hulp te verlenen en nog een deel van het dak ineenzeeg. Van de in totaal zo'n veertig gewonden lagen er zaterdag nog 23 in het ziekenhuis. Onder hen zijn dertien brandweerlieden.

Zestien kinderen hebben door de ramp een ouder verloren, van wie drie zelfs beide ouders, meldde het Letlandse departement voor kinderwelzijn zaterdag.

Over de oorzaak van het instorten bestaat nog geen zekerheid. Er werd gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Daarvoor werd veel aarde op het dak gestort. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken.

Minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis heeft gezegd dat een terreurdaad en een natuurramp als oorzaken worden uitgesloten. Volgens hem zijn hoogstwaarschijnlijk de bouwvoorschriften niet in acht genomen.