KNSB wil EK allround met kleine vierkamp

Boris (borisz)

De Nederlandse schaatsbond KNSB wil het Europees kampioenschap allround aanpassen. Zowel bij de heren als de dames moet de langste afstand eruit en vervangen worden door een kortere. Dat voorstel gaat de KNSB indienen bij het eerstvolgende congres van de internationale schaatsbond ISU.

Het nieuwe voorstel, dat in een nader uitgewerkt document van de visie Van Podium Tot Podium staat, houdt in dat bij de heren de tien kilometer vervangen zal worden door de drie kilometer en bij de dames wordt de 5.000 meter vervangen door de 1.000 meter. "Het wordt interessanter voor meer rijders en het geeft een 'clash' tussen verschillende stijlen en specialismen", aldus de schaatsbond.

Het wereldkampioenschap allround moet de huidige opzet behouden. "Op deze manier wordt meer diversiteit in de kalender gecreëerd en hebben het EK en het WK een uniek eigen karakter." De KNSB doet ook een voorstel om de wereldbekercyclus te hervormen. De competitie zou niet meer over het hele seizoen moeten worden uitgesmeerd. Er moet een serie wedstrijden komen binnen één blok met een afsluitende finale.

De KNSB maakt zich de laatste tijd sterk voor vernieuwingen binnen het schaatsen om de sport aantrekkelijker te maken. Eén van de onderdelen betreft de (inter)nationale wedstrijdkalender. Als deze voorstellen aangenomen worden, dan zal de nieuwe competitieopzet vanaf het seizoen 2016/2017 in kunnen gaan. Het eerstvolgende ISU-congres is van 9 tot en met 13 juni in Dublin.