[WK Kwalificatie] Ghana voor derde keer op rij naar WK

Boris (borisz)

Ghana heeft zich voor de derde keer op rij geplaatst voor het WK voetbal. In Caïro werd de tweede wedstrijd tegen Egypte dinsdag met 2-1 verloren. Dat was na de 6-1 overwinning in eigen huis ruimschoots voldoende om deelname aan het toernooi in Brazilië veilig te stellen. Een stunt van het gastland zat er geen moment in.

Amr Zaky schoot namens Egypte uit een vrije trap van dichtbij de openingstreffer binnen. Gelijk erna ging Egypte op zoek naar de tweede goal voor de rust. Die kwam er niet. Bob Bradley, bondscoach van Egypte, richtte om de haverklap een blik op zijn horloge. Met nog 45 minuten op de klok zou het nog veel lastiger worden.

De Egyptische defensie stond als een huis, al kon de Ghanese aanval gewoon weinig klaarspelen. Bradley liet zijn mannen vooral gevaarlijk worden door middel van counters, maar dat bleek niet het wondermiddel om alsnog een WK-ticket op te pikken.

Met nog zeven minuten reguliere speeltijd op de klok kwam de Egyptische tweede treffer er nog wel. Mohammed Gedo Nagi zette Ghana-doelman Dauda op het verkeerde been. Het doelpunt kwam rijkelijk te laat om nog wat klaar te spelen: Egypte zou nog drie doelpunten nodig hebben om het WK te bereiken. Met de 2-1 van Kevin-Prince Boateng in de 88ste minuut was een stunt helemaal uitgesloten.

De Black Stars debuteerden in 2006 in Duitsland op een mondiale titelstrijd, toen was Brazilië in de tweede ronde te sterk. Ghana reikte vier jaar geleden in Zuid-Afrika tot de kwartfinale van het WK. Daarin moest het land pas na strafschoppen buigen voor Uruguay. Met Ghana zijn nu vier van de vijf Afrikaanse tickets vergeven. Eerder kwalificeerden Kameroen, Nigeria en Ivoorkust zich al voor het WK. Burkina Faso en Algerije strijden later dinsdag om de laatste plek.