Coffeeshop The Bulldog in 2016 dicht

Mick (Philosocles)

Op een lijst van coffeeshops die moeten sluiten vanwege het afstandscriterium tot scholen staat een aantal internationaal bekende namen. Zo moet The Bulldog aan het Leidseplein in 2016 dicht, en The Grasshopper aan de Nieuwezijds Voorburgwal komend jaar al.

The Bulldog is om de hoek van het Barlaeus Gymnasium. Ondanks dat die school heeft aangegeven geen probleem met de aanwezigheid van de shop te hebben omdat hun leerlingen zelf wel verantwoordelijk genoeg zijn, moet de coffeeshop op 1 januari 2016 het veld ruimen.

Shops die per 1 juli de deuren moeten sluiten bevinden zich in het zicht van een school, zo schrijft AT5. Dit is het geval bij tien zaken, waaronder The Grasshopper en Homegrown Fantasy aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Per 1 januari 2015 moeten de etablissementen dicht die binnen 150 meter van een school liggen, zoals Abraxas aan de Spuistraat en nog vier andere. The Bulldog zit bij de groep van zestien shops die tussen de 150 en 250 meter van een school zitten en nog een jaar extra hebben.

Al op 1 januari 2014 moeten alle door de maatregel getroffen coffeeshops op werkdagen tot 18.00 uur gesloten blijven. Zij mogen, met andere woorden, onder schooltijd niet open zijn.

Het afstandscriterium, een idee uit de koker van het CDA, stond in het regeerakkoord van die partij met de VVD uit 2010. Het is per definitie echter gemeentebeleid omdat het in landelijke wetgeving zou impliceren dat cannabisverkoop buiten het afstandscriterium is toegestaan, en dat kan niet omdat het officieel is verboden. In Amsterdam is het onderdeel geworden van het door de huidige minister Asscher (PvdA) als wetgever ingezette beleid om het aantal postitutie- en cannabispanden terug te dringen, vanwege banden met zogeheten criminogene activiteiten. Het aantal coffeeshops moet daarbij omlaag van circa 200 tot 150.

The Bulldog, Leidseplein Amsterdam
The Bulldog, Leidseplein Amsterdam (foto: Nyenyec, licentie: BY-SA)