Problemen met hulpgoederen aan Filipijnen

anoniem_22072019025900

De Nederlandse hulpgoederen die de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) naar de Filipijnen hebben gestuurd, zijn voorlopig nog niet in het rampgebied aangekomen. Er zijn problemen om de goederen in de getroffen gebieden te krijgen, laat een woordvoerder zaterdag weten.

Vrachtwagenchauffeurs die de spullen zouden meenemen naar het getroffen eiland Leyte weigeren vooralsnog per boot te vertrekken. Ze vrezen dat ze niet direct terug kunnen. "Het is er te chaotisch en te druk. Iedereen wil weg en er is geen voedsel en water", aldus de zegsman.

Inmiddels wordt het vliegveld op het eiland Cebu overspoeld door hulpgoederen. De organisaties werken hard alles in goede banen te leiden. Ze moeten volgens SHO 'continu dealen met de problemen die ter plaatse ontstaan'. "Gelukkig komt er ook heel veel wel aan", aldus de woordvoerder.

Nederland wil zo snel mogelijk een tweede vlucht met hulpgoederen naar de Filipijnen sturen. Wanneer dat precies is, kon de woordvoerder nog niet zeggen. "In ieder geval binnen een week."

Maandag wordt een landelijke actiedag georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Volgens de woordvoerder verlopen alle voorbereidingen voorspoedig. Zondag wordt de opnamelocatie volledig aangekleed en ingericht, aan de precieze vorm wordt nog gewerkt.