Beste verzekering verschilt per vergelijkingssite

Redactie

Geen een vergelijkingssite geeft hetzelfde advies als wordt gezocht naar de beste of de goedkoopste zorgverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de vergelijkingssite van de Consumentenbond, Independer en Zorgkiezer.

De verschillen hebben meerdere oorzaken. Zo toont Independer alleen polissen van verzekeraars waar het een samenwerkingscontract mee heeft. Ook hebben de sites verschillende kortingen bij de verzekeraars weten te bedingen. Zo is dezelfde verzekering van Agis die bij Zorgkiezer wordt afgesloten per jaar 44 euro goedkoper dan wanneer die bij de Consumentenbond wordt afgesloten. Bij Independer komt het aanbod van Agis niet voor.

Daar komt nog bij dat er foutjes in het aanbod kunnen zitten. De Volkskrant vergeleek de polissen voor een fictionele 31-jarige Amsterdammer die een hoog eigen risico wil en wereldwijde dekking. Een van de uitkomsten op de site van de Consumentenbond was een verzekering die alleen binnen Europa dekking geeft. Als iemand dan zo'n verzekering afsluit en buiten Europa zorg nodig heeft, kan dat hem duizenden euro's kosten. Het foutje is inmiddels hersteld.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert in de krant nooit op het advies van één vergelijkingssite te vertrouwen. De ACM kondigt verder aan dat opnieuw wordt bekeken of de vergelijkingssites wel een eerlijk beeld geven en de sites de komende weken nauwgezet te volgen. Verzekeraars hebben tot dinsdag om hun tarieven bekend te maken, dus de verschillen kunnen nog oplopen.