Bij een op vijf huisverboden toch weer mishandeling

Redactie

Bij 21 procent van de gevallen waarbij een mishandelaar een huisverbod kreeg opgelegd komt het opnieuw tot huiselijk geweld. Dat is minder vaak dan in vergelijkbare zaken waarin geen huisverbod werd opgelegd, daar komt het in dertig procent van de gevallen weer tot geweld. Dat blijkt uit een evaluatie die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zaterdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Als het na een huisverbod tot geweld komt, is het geweld volgens Opstelten minder ernstig dan het geweld in zaken waarin na een eerdere mishandeling geen huisverbod werd opgelegd. De minister concludeert hieruit dat het huisverbod werkt.

Het huisverbod werd in 2009 ingevoerd. Na een verdenking van mishandeling kan een gemeente besluiten de verdachte tien dagen uit huis te plaatsen. Dat kan tot 28 dagen worden verlengd. In die tijd krijgen de slachtoffers, eventuele kinderen en de verdachte hulpverlening aangeboden.

In de vier jaar dat het huisverbod bestaat zijn er bijna 11.700 opgelegd. In zeventig procent van de gevallen zijn er kinderen in het gezin aanwezig.