Agenten gingen te ver bij rellen Fortuna-MVV

Redactie

Sommige agenten hebben zich niet de hele tijd professioneel gedragen bij het bedwingen van ongeregeldheden in Sittard rond een wedstrijd van Fortuna Sittard tegen MVV begin oktober. Ze hebben zich af en toe laten verleiden terug te schelden en hebben soms hun wapenstok gebruikt om te prikken en te slaan terwijl dat niet nodig was.

Dat blijkt uit onderzoek naar de gang van zaken rond de ongeregeldheden, heeft politiechef Gery Veldhuis vrijdag gezegd voor de camera van de regionale zender L1. Veldhuis benadrukt dat het gaat om 'enkele incidenten'. "Ik praat ze niet goed." De betreffende agenten zijn aangesproken op hun gedrag, voor zover bekend is geworden om welke agenten het ging.

De politie zou volgens regionale media bij een actie tegen ongeregeldheden na het duel excessief geweld hebben gebruikt. Hierbij zouden onder meer twee 12-jarige meisjes gewond zijn geraakt. Eerder werd al bekend dat op de betreffende avond een aantal inwoners en agenten fors in de knel waren geraakt.

Vanwege het politieoptreden werden tientallen klachten ingediend. Drie Fortuna-supporters hebben uiteindelijk aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie verwacht daar over twee weken meer duidelijkheid over te geven.

Vier van de vijf supporters die rondom de rellen direct al werden opgepakt hebben inmiddels een boete gekregen. Over de vijfde supporter volgt binnenkort een beslissing. Meer verdachten zijn echter niet gevonden.

De gemeente, het OM en de politie hebben besloten het in 2003 door het ministerie van Binnenlandse Zaken ingestelde auditteam voetbal en veiligheid in te schakelen. Het onderzoek van het auditteam moet zich richten op de gang van zaken rond de voetbalwedstrijd en dan vooral op de rollen van de verschillende betrokkenen.