'Moszkowicz betaalt 2,5 miljoen aan staat'

Redactie

De van het tableau geschrapte advocaat Bram Moszkowicz betaalt de staat 2,5 miljoen euro terug. Dat staat in een schikking die de Belastingdienst en Moszkowicz vorig jaar hebben getroffen, meldt het radioprogramma Argos op basis van de volledige tekst van de deal.

Onder de 2,5 miljoen euro vallen niet alleen de belastingschulden van de voormalig advocaat, maar ook zogenoemde vergrijpboetes die worden opgelegd als aan de fiscus niet, niet op tijd of onjuiste informatie is doorgegeven. Normaal worden zeer hoge belastingschulden ook strafrechtelijk aangepakt, maar in dit geval is daar niet voor gekozen.

De inhoud van de schikking, waaronder ook het bedrag waarvoor de schikking is getroffen, is niet eerder geopenbaard. Uit de overeenkomst waar Argos op stuitte, zou blijken dat Moszkowicz als advocaat over de periode van 1 januari 2002 tot en met 31 december 2010 ten onrechte geen omzetbelasting heeft afgedragen.

Verder zou de van het tableau geschrapte advocaat over de jaren 2002 tot en met 2009 over te lage bedragen aangiften vennootschapsbelasting hebben gedaan. In diezelfde periode betaalde Moszkowicz als privépersoon te weinig belasting.

In de schikking staat ook dat de fiscus naheffingsaanslagen aan het kantoor van Moszkowicz en vergrijpboetes over de periode tussen 2003 en 2006 vernietigt. Bovendien worden aan de maatschap die Moszkowicz met zijn broers Max jr. en David had over de periode tussen 2007 en 2010 geen naheffingsaanslagen opgelegd. In het stuk staat ook de afspraak dat Moszkowicz zijn mond houdt over de 'belastingaangelegenheden' in de overeenkomst.

De 53-jarige Moszkowicz werd in april uit zijn ambt gezet. Het hof in Den Bosch bevestigde toen een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.