Woning 't Zandt ontruimd om gevaar bij aardbeving

Redactie

Een woning in het Groningse 't Zandt is ontruimd omdat het pand een eventuele toekomstige aardbeving mogelijk niet goed doorstaat. De bewoners van het pand zijn tijdelijk elders ondergebracht, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vrijdagavond.

Het gezin is vorige week geïnformeerd en heeft daarna de woning verlaten. Vrijdag zijn er hekken geplaatst, om te voorkomen dat mensen bij een bushalte naast de woning mogelijk worden geraakt door brokstukken als het mis zou gaan.

De problemen kwamen aan het licht tijdens uitgebreid onderzoek. Onder meer de gevel is instabiel, maar het pand kent meer zwakke plekken. Samen met de bewoners wordt gekeken wat er nu moet gebeuren. De NAM stelt het prettiger te vinden dat de bewoners veilig uit het huis zijn terwijl een oplossing wordt gezocht.

De NAM sluit niet uit dat het vaker voor gaat komen dat bewoners om soortgelijke redenen worden geëvacueerd. In september werd nog bekend dat de NAM een monumentale boerderij heeft aangekocht die zwaar is beschadigd na aardbevingen door gaswinning. Het gaat om een rijksmonument uit 1894, in het Groningse Onderdendam. Het herstellen van het pand zou zo ingrijpend zijn dat alleen kopen volgens de NAM nog een oplossing was.