Jong Oranje blijft steken op remise in Slowakije

Stefan (sportfreak)

Jong Oranje heeft na drie opeenvolgende overwinningen voor het eerst puntenverlies geleden in de EK-kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg werd donderdag door de leeftijdsgenoten van Slowakije op 2-2 gehouden.

Luc Castaignos en Tonny Vilhena poetsten kort na rust de openingstreffer van Adam Zrelak weg. Een kwartier voor tijd redde Tomas Malec een punt voor de thuisploeg. Even later werd nog PSV'er Jürgen Locadia van het veld gestuurd.

Jong Oranje speelde een beroerde eerste helft. Castaignos kreeg een grote kans om de score te openen, maar daarna stokte de Nederlandse aanvalsdrang. Negen minuten voor rust kwamen de Slowaken na een verdedigingsfout van Ajacied Mike van der Hoorn op voorsprong.

Mogelijk het gevolg van een donderspeech in de rust kwam Jong Oranje na rust beduidend beter voor de dag. Castaignos trok al de snel de score gelijk. Kort daarna kreeg Oranje een strafschop, nadat Nathan Aké onreglementair was gevloerd. Vilhena wist wel raad met het buitenkansje.

Niets leek een zege meer in de weg te staan, maar toch kwam Slowakije op gelijke hoogte. Na een spaarzame uitbraak kon Malec van dichtbij binnen tikken.

Een minuut later werd Locadia nog onterecht van het veld gestuurd. De PSV-spits trachtte na een lange bal de keeper te omspelen en kwam daarbij in aanraking met de doelman. Locadia had geen intentie om de goalie te blesseren, maar kreeg toch een rode kaart voorgeschoteld. In ondertal kreeg Jong Oranje nog een grote kans, maar Adam Maher miste.

Oranje en Slowakije delen met tien punten de leiding in groep 3, al hebben de Nederlandse talenten nog wel een wedstrijd tegoed. De tien groepswinnaars en vier beste nummers twee plaatsen zich voor de play-offs.