IAEA: atoomprogramma Iran op lager pitje

Chuck-N0rr1s

Iran heeft zijn atoomprogramma aanzienlijk afgeremd. Dat zegt de atoomwaakhond van de Verenigde Naties (IAEA) in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgende week schuift het land weer aan bij het nucleair overleg met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China.

Na jaren van snelle groei, is het programma voor uraniumverrijking de afgelopen tijd maar mondjesmaat gegroeid en is in geringe mate gebouwd aan een reactor waar, eenmaal voltooid, grote hoeveelheden plutonium kunnen worden geproduceerd, aldus het rapport.

Iran zegt uranium te verrijken voor brandstof in een kernreactor, die alleen zou worden gebruikt voor medische en onderzoeksdoeleinden.

Het IAEA legde geen verband tussen het afgeremde atoomprogramma en het nucleair overleg met de zes mogendheden. Toch zette de vertraging eind augustus in, enkele weken voor het aantreden van president Hasan Rouhani. Rouhani heeft laten doorschemeren bereid te zijn tot concessies in ruil voor versoepeling van westerse sancties tegen Iran.

De gesprekspartners hebben zich sinds het hervatten van het atoomoverleg positief uitgelaten over de voortgang van de onderhandelingen. Een akkoord zou volgende week in Genève kunnen worden bereikt.