Ikea doneert meer aan Filipijnen dan China

Redactie

Veel landen en zelfs meubelgigant Ikea hebben inmiddels meer gedoneerd aan de Filipijnen dan China. De donatie van de tweede economie ter wereld steekt tegen de meeste internationale giften schraal af.

China heeft omgerekend 1,4 miljoen euro toegezegd aan geld en materieel. Ter vergelijking, de Verenigde Staten gaven al 14,8 miljoen euro en startten een grote reddingsoperatie, waaronder de inzet van een vliegdekschip. Japan heeft 7,4 miljoen euro toegezegd plus duizend militairen, schepen en vliegtuigen. Australië geeft 20,8 miljoen. De Zweedse meubelfabrikant Ikea doneert 2 miljoen euro. Nederland doneert ten minste 5,5 miljoen euro aan de Filipijnen.

China's weerzin om meer te geven - die te maken heeft met een bittere twist met Manilla over eilanden in de Zuid-Chinese Zee - schaadt het internationale imago van het land op een moment dat het met de VS wedijvert om invloed in de regio. "China heeft een perfecte mogelijkheid gemist om zich zelf als een verantwoordelijke macht neer te zetten en goodwill te kweken", aldus Zheng Yongnian, deskundige op het gebied van Chinese politiek aan de universiteit van Singapore. "Ze ontberen nog altijd strategisch inzicht." De afname van Amerikaanse invloed in Azië wordt opgevangen door China, iets wat al jaren wordt voorspeld. Maar China ligt ver achter op de VS als het gaat om niet-traditionele vormen van diplomatie, zoals cultuur, onderwijs en vooral noodhulp.

De Chinese leiders zijn zeer gevoelig voor de publieke opinie als het gaat om buitenlandse aangelegenheden en op het Chinese internet heersen sterke gevoelens tegen het verstrekken van hulp aan de Filipijnen. "Waarom zouden wij aan de Filipijnen moeten doneren zodat zij zich kunnen bewapenen met oorlogsschepen en vliegtuigen? Zijn de Filipijnen een land dat dankbaarheid begrijpt? Hebben wij niet onze warme hart aan het land getoond? Wat kregen we daarvoor? Niets", zegt Fu Yao, een populaire maker van korte films op zijn blog.

Daarnaast is China een relatieve nieuweling als het gaat om het verstrekken van noodhulp. En als China zelf met een ramp te maken krijgt lost het land dat vrijwel altijd zelf op en accepteert het zelden hulp van buitenaf. Van de private sector in China is weinig te verwachten: liefdadigheid wordt gedomineerd door de regering en bedrijven doneren zelden. Daarnaast staat de groeiende groep Chinese miljonairs en miljardairs erom bekend op hun geld te zitten.

Het contrast met Hong Kong, Chinees territorium, is groot. Hoewel er woede is over de manier waarop Manilla in 2010 een gijzelingsdrama aanpakte waarbij inwoners van Hong Kong omkwamen, zijn er reddingsteams naar de Filipijnen gestuurd, evenals miljoenen euro's aan donaties van liefdadigheidsorganisaties.