NASA content over commerciële ruimtesondes

Redactie

De proef van NASA om commerciële bedrijven de pendeldienst tussen de aarde en het internationale ruimtestation ISS te laten verzorgen verloopt succesvol. Dat deelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie woensdag mee. NASA vervolgt de samenwerking dan ook en gaat de komende jaren veel vaker gebruikmaken van de diensten van deze bedrijven.

SpaceX en Orbital Sciences ontwikkelen rakettechnieken en ruimtevaartuigen om een betrouwbaar en betaalbaar alternatief te bieden voor het Space Shuttle-programma, waar twee jaar geleden een punt achter werd gezet. Sindsdien maakt NASA gebruik van Russische Sojoez-capsules om astronauten en voorraden naar het ISS te sturen.

SpaceX heeft met zijn ruimtevaartuig Dragon en draagraket Falcon 9 inmiddels tweemaal goederen afgeleverd bij het ISS. Orbital Sciences ontwikkelde de ruimtesonde Cygnus en de Antares-raket. In december moet het bedrijf de eerste van acht bevoorradingsmissies verzorgen.

De eerste bemande vlucht met een van de commerciële sondes staat gepland voor 2017. Tot die tijd wordt nog gebruik gemaakt van de Sojoez-capsules.