AZ blijft vrolijk doorklapperen

Maarten (rubbereend)

AZ is niet van plan de voetbalklappers in de ban te doen na kritiek van sommige supporters op de sfeerattributen. "Wat dit betreft hanteren wij het principe van 'wisdom of the crowd'; in het Nederlands vertaald naar 'wijsheid van de massa'", legt algemeen directeur Toon Gerbrands uit op de website van AZ.

"Een redelijk fanatiek gedeelte van ons publiek maakt van zichzelf flink lawaai in het stadion. Dat deel is tegen de voetbalklapper. Uit Eredivisie-onderzoek is echter gebleken dat slechts vijf tot tien procent van onze bezoekers tegen de klapper is. De grote massa, die zich niet roert tijdens forumavonden, is erg tevreden over de klapper. Er zijn veel mensen die alle exemplaren sparen. Ook voor sponsoren is de klapper een mooi medium om te adverteren. Je ziet de klapper door heel Europa zijn intrede doen."

"We hebben in de afgelopen jaren een aantal wedstrijden zonder klapper afgewerkt. Toen was het vrij stil in het stadion", vervolgt Gerbrands. "Buiten het fanatieke gedeelte op de Ben Side laat ons publiek zich minder horen. Na zo’n klapperloze wedstrijd vroeg Louis van Gaal zelfs waar het ding was gebleven. Hij vond de klapper voor een goede sfeer zorgen."