Duitse ex-president voor de rechter

Redactie

Als eerste voormalige president van de Duitse Bondsrepubliek moet Christian Wulff donderdag voor de rechter verschijnen. De vroegere minister-president van Nedersaksen wordt ervan beschuldigd zich door een filmondernemer te hebben laten onthalen op een snoepreisje naar het Oktoberfest in München, in ruil waarvoor hij bij de baas van het Siemens-concern zou hebben gevraagd om financiële steun voor een filmproject. Om die reden zit ook filmmaker David Groenewold voor de rechtbank in Hannover in de beklaagdenbank.

Wulff, die in 2010 met 51 jaar de jongste bondspresident werd, trad in 2012 af, nadat het openbaar ministerie om opheffing van de immuniteit van de CDU-politicus had gevraagd. Justitie heeft diverse feiten onderzocht, maar die bleken vrijwel allemaal strafrechtelijk weinig voor te stellen. Wulff is daarom alleen maar aangeklaagd om iets van zevenhonderd euro, die Groenewold onder andere voor hotelovernachtingen van Wulff en zijn vrouw in München heeft betaald.

Het openbaar ministerie heeft na het onderzoek aan Wulff en Groenewold schikkingen van respectievelijk twintig- en dertigduizend euro aangeboden, maar beiden zijn hier niet op ingegaan.