[GSOD] Hankey te sterk voor Whitlock

Boris (borisz)

Ted Hankey heeft zich enigzins verrassend geplaatst voor de kwartfinales van het Grand Slam of Darts. De 45-jarige Engelsman schakelde versloeg Simon Whitlock met 10-9 nadat hij eerder nog 1-6 achter stond.

Hankey was wereldkampioen bij de BDO in 2000 en 2009, maar presteerde sinds zijn overstap naar de PDC in januari 2012 amper iets. Op de Order of Merit is hij pas 86ste. The Count plaatste zich dan ook niet in een PDC-tornooi voor het Grand Slam, maar is er bij dankzij zijn plek in de halve finale op het BDO wereldkampioenschap van 2012.

In zijn achtste finale tegen Whitlock leek Hankey kansloos uitgeschakeld te zullen worden. Whitlock nam immers moeiteloos een 1-6 voorsprong. Pas dan ging Hankey het niveau gevoelig opkrikken om aan een geweldige comeback te beginnen. In het negentiende en beslissende leg bezweek Whitlock helemaal onder de druk. The Wizard kreeg geen triple meer gegooid en Hankey maakte het met zijn eerste matchpijl af.

"Het was echt zielig hoe slecht ik in het begin gooide. Het maakte me heel kwaad en die agressie heb ik gebruikt om weer terug in de match te komen", verklaarde een geëmotioneerde Hankey. "Het is gewoon niet te geloven dat ik toch nog gewonnen heb."

In de kwartfinales staat Hankey tegenover Scott Waites. In de groepsfase won Waites met 5-3 van Hankey. Scotty 2 Hotty plaatste zich met een 10-6 zege over de Welshman Mark Webster. Ook Tony O'Shea hield de eer van de BDO hoog. Hij schakelde Andy Hamilton met 10-7 uit. De Schot Robert Thornton, die met 10-8 won van Mervyn King, is zijn volgende tegenstander.

Vanavond komt Michael van Gerwen in actie. Hij treedt aan tegen Adrian Lewis. Phil Taylor speelt tegen Gary Anderson en James Wade moet tegen Paul Nicholson. Ook de Belgische broers Ronny en Kim Huybrechts verschijnen aan de oche. Het is voor het eerst dat ze op een TV-toernooi tegen elkaar spelen.