Vergoossen: "Gaat meer om kwaliteit bij Japan"

Maarten (rubbereend)

Nederland ontmoet zaterdag Japan in België. Volgens Sef Vergoossen wordt het Japanse voetbal steeds krachtiger. "Het Japanse voetbal is de afgelopen 20 jaar naar een meer dan behoorlijk niveau gegroeid", vindt Vergoossen, die in de J-League heeft gewerkt bij Nagoya Grampus Eight.

"De Japanners zijn heel goed in organiseren, de accommodaties van de clubs zijn optimaal en op gebied van trainingen hebben ze door heel Europa kennis opgedaan. Vroeger namen ze alles zo over, maar nu maken ze daar hun eigen keuzes in. De Japanse voetballer is zeer gedisciplineerd; als ik om drie uur een bespreking had, zat iedereen tien minuten van tevoren al klaar. En voor die jongens is het heel normaal om buiten de trainingen om in zichzelf te investeren."

Steeds meer Japanners zijn succesvol in Europa en Vergoossen merkt daar veel van in de hiërarchie van het Japanse elftal. "Veel jongens hebben die stap gemaakt en zijn wat 'verwesterd'. Ze weten nu dat het gaat om kwaliteit, niet om leeftijd. Dat is nieuw voor Japan."