Gemeenten onderzocht op aanpak kindermishandeling

anoniem_22072019025900

Bij alle 408 gemeenten in Nederland wordt nagegaan of ze genoeg doen om kindermishandeling te voorkomen. Ook wordt bekeken of slachtoffers goed worden geholpen, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert donderdag in De Telegraaf.

In de praktijk is er volgens de Kinderombudsman onvoldoende geregeld, waardoor kinderen tussen wal en schip vallen. "Dat is onaanvaardbaar." Het 'grootste onderzoek ooit naar kindermishandeling' moet duidelijk maken welke gemeenten niet genoeg doen om kindermishandeling aan te pakken.

Dullaert wijst erop dat jaarlijks 118 duizend kinderen slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige zijn van geweld tussen partners. Van een daling is volgens hem nog geen sprake.

Het onderzoek moet voor het begin van 2015 zijn afgerond. Dan worden gemeenten verantwoordelijk voor het onderzoeken van gezinnen waar mogelijk kinderen worden mishandeld en voor hulp aan de ouders en de kinderen. De gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor het voorkomen van kindermishandeling.