FOK!filmblik: Suspicion (1941)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik komen we vandaag een psychologische thriller van Alfred Hitchcock tegen. Het was namelijk op 14 november 1941 dat de film Suspicion voor het eerst op het witte doek te zien was. In de film, gebaseerd op het boek Before the Fact van Francis Iles, zien we een sterke cast met Cary Grant, Joan Fontaine, Sir Cedric Hardwicke, Nigel Bruce, Dame May Whitty, Isabel Jeans en Heather Angel in de belangrijkste rollen.

Suspicion

Johnnie Aysgarth (Cary Grant) is een knappe maar eveneens onverantwoordelijke man die een vrouw genaamd Lina McLaidlaw (Joan Fontaine) weet over te halen om samen met hem weg te lopen en met hem te trouwen. Het is Lina een raadsel hoe haar man zijn geld verdient. Johnnie heeft wel een opvallende interesse voor allerlei soorten gif. Dan overlijdt plotseling een vriend en zakenpartner van Johnnie op mysterieuze wijze.

Suspicion 1

Hitchcock was in 1939 al begonnen aan het verfilmen van de film met de werktitel Before the Fact. In slechts zeven weken werd het scenario voor de film geschreven. De film was duidelijk een stuk minder grimmig dan het oorspronkelijke verhaal van Iles. De studio was als de dood dat het goede imago van Grant aangetast zou worden.

Suspicion 2

Tussen 1942 en 1949 werd er maar liefst zesmaal een hoorspel van het verhaal gemaakt. In 1987 werd er van de Hitchcock-verfilming een remake gemaakt. In 1942 zou Joan Fontaine een Oscar winnen voor haar rol in Suspicion. Het was ook de enige Academy Award die ooit gewonnen zou worden met een door Hitchcock geregisseerde film. Suspicion was ook genomineerd in de categorie Beste Film en Beste Muziek. Suspicion was de eerste film die zowel geregisseerd als geproduceerd werd door Hitchcock. De terriër in de film was Hitchcocks eigen trouwe hond Johnnie. Johnnie zou ook samen met zijn baas te zien zijn in de film The Birds.

Suspicion verscheen pas op 28 februari 1947 in de Nederlandse bioscopen onder de titel Argwaan.