Ondanks Haiyan gemiddeld stormseizoen

Redactie

Hoewel de tyfoon Haiyan verwoestend heeft toegeslagen in de Filipijnen is het wat tropische stormen en orkanen betreft een vrij gemiddeld jaar. Dat heeft de weerdienst van de Verenigde Naties (WMO) woensdag gezegd.

De WMO telde dit jaar 86 tropische stormen, op diverse plekken in de wereld. Dat zijn er drie minder dan het jaarlijkse gemiddelde sinds 1981.

Het gebied rond de Atlantische Oceaan beleefde het rustigste seizoen sinds 1994. Slechts twee van de twaalf genoemde stormen groeide uit tot orkaanformaat en dan slechts van de laagste categorie.

Dat gold niet voor het noordwestelijke deel van de Stille Oceaan. Begin november had het gebied al dertig stormen te verduren gekregen, vier meer dan het jaargemiddelde. Dertien daarvan waren tyfoons, zoals Haiyan, die vorige week in de Filipijnen huishield.

Stormen die windsnelheden van 119 kilometer per uur bereiken worden in de Atlantische Oceaan orkanen en in het noordwesten van de Stille Oceaan tyfoons genoemd. Haiyan was een van de krachtigste tyfoons ooit gemeten. Het dodental in de Filipijnen staat vooralsnog op 2344, maar zal waarschijnlijk nog stijgen.