UCI en WADA eens over waarheidscommissie

Pino112

De UCI en het WADA staan op het punt om een waarheidscommissie in te stellen. De internationale wielerunie en het wereldantidopingagentschap hebben daarover een akkoord bereikt, maakte UCI-voorzitter Brian Cookson vandaag bekend op een congres in Johannesburg. De commissie moet de dopingpraktijken uit het verleden van de wielersport boven tafel zien te krijgen.

De roep om een waarheidscommissie kwam er eind vorig jaar na de publicatie van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over Lance Armstrong. De Amerikaan, die zijn zeven Tourzeges kwijtraakte na te zijn ontmaskerd als dopingzondaar, zal volgens Cookson zeker worden uitgenodigd. De levenslang geschorste Armstrong gaf deze week nog aan volledige openheid te willen geven in de hoop op een lagere straf.

De commissie gaat in ieder geval onderzoeken of de wielerautoriteiten Armstrong in het verleden de hand boven het hoofd hebben gehouden. Daarbij wordt ook de rol van voormalig UCI-voorzitters Pat McQuaid en Hein Verbruggen onderzocht. "Ik ben benieuwd of hij een speciale behandeling heeft gekregen", zegt Cookson. "Als dat waar is, wil ik het weten."

IOC-voorzitter Thomas Bach liet eerder woensdag nog weten niets te zien in strafvermindering voor Armstrong. "Ik zou me hier niet comfortabel bij voelen, omdat het te weinig is en te laat", vertelde de eveneens in Johannesburg aanwezige Duitser.

Voor het einde van volgende maand moet de waarheidscommissie worden ingesteld en begin volgend jaar moet het aan het werk gaan. Het onderzoek moet volgens Cookson binnen een jaar kunnen worden afgerond, al wil hij dat 'niet neerzetten als een strikte deadline.' Nadere details worden de komende dagen bekendgemaakt.