Van Gaal geeft opstelling prijs, De Jong in spits

Boris (borisz)

Siem de Jong start zaterdag in de basiself van Oranje tegen Japan. Dat werd woensdag bekend toen bondscoach Louis van Gaal de opstelling alvast prijsgaf op een persconferentie.

De Jong werd als vervanger van de geblesseerde Dirk Kuijt opgeroepen. Omdat ook Robin van Persie afhaakte, kampt het Nederlands elftal met een waar spitsenprobleem. De Jong, van origine middenvelder, speelde de afgelopen twee wedstrijden als noodgreep ook al in de punt van de aanval bij Ajax.

Van Gaal maakte ook de rest van zijn basiselftal bekend. De Jong wordt voorin geflankeerd door Arjen Robben op rechts en Jeremain Lens op links. Het middenveld wordt gevormd door Nigel de Jong, Kevin Strootman en Rafael van der Vaart.

In de verdediging staan met rechtsback Daryl Janmaat en centrale verdedigers Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi drie Feyenoorders opgesteld. Linksback Daley Blind en doelman Jasper Cillessen, ploeggenoten bij Ajax, completeren het elftal.

Op de situatie van Van Persie ging Van Gaal uitgebreid in. De spits krijgt rust omdat 'hij echt op het randje loopt'. Het ontbreken van zijn topscorer werd door Van Gaal een gemis genoemd. Tegelijkertijd levert het ook een interessante situatie op, betoogde hij. "We moeten het nu zonder Van Persie laten zien. Dat zou in Brazilië ook zomaar kunnen gebeuren, als hij bijvoorbeeld geblesseerd raakt."

Nederland speelt zaterdag eerst tegen Japan en dinsdag tegen Colombia. Van de Zuid-Amerikanen toonde Van Gaal zich niet echt onder de indruk. "Ik heb beelden gezien en eerlijk gezegd vielen ze me niet mee. Ze hebben fantastische spelers, met Falcao in de spits en James Rodriguez op de linkerflank, maar als team viel het me tegen. Dan vond ik Japan beter."